Λάρισα

Ισχυρό τουριστικό παρόν δίνει η πόλη με τη μεγάλη ιστορία, τις πολυποίκιλες πολιτιστικές δραστηριότητες και την ποιοτική διασκέδαση. Νεανική είναι η καρδιά της Λάρισας που ακουμπά σε ένα ισχυρό ιστορικό παρελθόν. Νιώστε τον παλμό της πόλης περπατώντας την. Συλλέξτε εμπειρίες Τέχνης. Καταθέστε τις δικές σας καλλιτεχνικές ιδέες. Η πόλη αυτή εκτιμά την πρωτοπορία.

Πόλη ανοιχτή στην Ιστορία, την Τέχνη, τον Πολιτισμό

Με έναν οδηγό τσέπης ή μία εφαρμογή στο κινητό, ανακαλύψτε τους θησαυρούς της πολιτιστικής κληρονομιάς που εδρεύουν στη Λάρισα.

Α΄ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα θέατρα της περιόδου, χτισμένο τον 3ο αιώνα π. Χ.. Είχε χωρητικότητα περίπου 10.000 θεατών, ενώ κατά τη διάρκεια της ρωμαιοκρατίας χρησιμοποιήθηκε και ως αρένα για μονομαχίες και θηριομαχίες. Η κατασκευή του συνδέεται με λατρευτικές εκδηλώσεις, όπως η τέλεση θεατρικών παραστάσεων και μουσικών αγώνων, αλλά επίσης με πολιτικές εκδηλώσεις που σχετίζονται με τη διοίκηση του Κοινού των Θετταλών, όπως μαρτυρεί πλήθος επιγραφών που σώζονται στα εδώλια. Πρόκειται για ένα από τα σπάνια για τον ελλαδικό χώρο θέατρα τέτοιου μεγέθους που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό.

Β’ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Στη συμβολή των οδών Ταγματάρχου και Πρωτομαγιάς, βρίσκεται το Β΄ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, το οποίο άρχισε να κατασκευάζεται τον 1ο αι. π.Χ.. Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, αντικατέστησε το Α' Αρχαίο θέατρο που λειτουργούσε ως αρένα. Δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Φιλοξενεί παραστάσεις τόσο μικρής κλίμακας (σχολεία, συναυλίες, κλπ) όσο και ολοκληρωμένα καλλιτεχνικά δρώμενα.

ΜΠΕΖΕΣΤΕΝΙ

Κατέχει με την παρουσία του δεσπόζουσα θέση στο ευρύχωρο πλάτωμα του λόφου της αρχαίας ακρόπολης και βρίσκεται στη σημερινή τοποθεσία «Λόφος Φρουρίου». Πρόκειται για τη σκεπαστή αγορά της πόλης κατά την Οθωμανική περίοδο, που λειτουργούσε μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, κυρίως ως αγορά υφασμάτων (το όνομά της προέρχεται από την περσική λέξη «μπεζ» που σημαίνει ύφασμα) και πολυτελών αγαθών. Χρονολογείται περίπου στα τέλη του 15ου – αρχές του 16ου αιώνα και αποτέλεσε το ζωτικότερο τμήμα της αγοράς για τρεις περίπου αιώνες.

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Το νέο Μουσείο Λάρισας, με εκθεσιακό χώρο 1.500 τ.μ. σε έκταση 54 στρεμμάτων στο Μεζούρλο, περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά δείγματα του πολιτισμού της Θεσσαλίας από την Παλαιολιθική και Νεολιθική εποχή, εποχή Σιδήρου και Χαλκού, την Αρχαϊκή, Ελληνιστική, Ρωμαϊκή, Παλιοχριστιανική, Βυζαντινή μέχρι την Οθωμανική Περίοδο και τον 19ο αιώνα. Μοναδικά ειδώλια και αγγεία από τους προϊστορικούς οικισμούς της Θεσσαλίας, έργα αρχαίας γλυπτικής και κτερίσματα, καθώς και ψηφιδωτά δάπεδα, συγκαταλέγονται μεταξύ των εκθεμάτων.

ΜΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ

Το πλέον αναστηλωμένο κτιριακό συγκρότημα του Μύλου του Παπά έχει μετατραπεί σε Πολιτιστικό Πολυκέντρο και στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων, για πολιτιστική, ψυχαγωγική και εκπαιδευτική χρήση. Στα συνοδευτικά κτίρια φιλοξενούνται το Θέατρο του Μύλου, το Κουκλοθέατρο «Τιριτόμπα», το Μουσείο Κούκλας, το Μουσείο Σιτηρών& Αλεύρων, η Δημοτική Σχολή Μπαλέτου, τα γραφεία της Φιλαρμονικής και η μουσική σκηνή «Μύλος 1927» και το «μπαράκι του Μύλου», στον περιβάλλοντα χώρο λειτουργεί ο θερινός κινηματογράφος «Σινέ Μύλος», ενώ και ο μεγάλος αύλειος χώρος χρησιμοποιείται για εκδηλώσεις, φεστιβάλ και συναυλίες.

ΜΟΥΣΕΙΟ Γ.Ι. ΚΑΤΣΙΓΡΑ – ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ

Η δεύτερη πιο σημαντική Πινακοθήκη της χώρας, ιδρύθηκε το 1983 και λειτουργεί στο σύγχρονο κτίριο από το 2003. Εκτίθεται μέρος της Συλλογής Γ.Ι.Κατσίγρα, 150 έργα του 19ου και 20ου αι. καθώς και τα έπιπλα του γραφείου του Ερρίκου Σλήμαν. Στους μεγάλους εκθεσιακούς χώρους της, διοργανώνονται σημαντικές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, όπως επίσης και περιοδικές εκθέσεις σε συνεργασία με Πινακοθήκες, Μουσεία και καλλιτέχνες.

Γίνετε κι εσείς κομμάτι της φαντασμαγορικής γιορτής – όλη η πόλη ξεσηκώνεται από τον ενθουσιασμό και την τέχνη όλων όσων καταφθάνουν από κάθε γωνιά της γης. Αιφνιδιαστείτε καθώς ξεπροβάλλουν μπροστά σας κάθε λογής street artists, αφεθείτε στο κέφι, ταξιδέψτε με τη φαντασία σας σ’ ένα κόσμο μαγικό.

Εξερευνώντας την πράσινη πλευρά της πόλης

Οι Λαρισαίοι αγαπούν το πράσινο κι αυτό φαίνεται. Είναι η πόλη που «επαναστάτησε» ενάντια στο τσιμέντο. Σήμερα οι ελεύθερες και δεντροφυτεμένες εκτάσεις καταλαμβάνουν πάνω από 455.000τμ! «Αλκαζάρ» στα αραβικά σημαίνει Κάστρο, το ομώνυμο πάρκο στις όχθες του Πηνειού, που έχει συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής, μας υπόσχεται στιγμές ευεξίας μέσα στη φύση. Αφηνόμαστε στο γαϊτανάκι των πεζόδρομων, δροσιζόμαστε στα πολυάριθμα σιντριβάνια, ταΐζουμε τις πάπιες στη λιμνούλα. Τα παιδιά δε χορταίνουν την παιδική χαρά και αφού ξεδιψάσουμε με ένα χυμό στο αναψυκτήριο, το βραδάκι στο “Κηποθέατρο” απολαμβάνουμε θεατρικές παραστάσεις. Η Τέχνη έχει την τιμητική της και στη διάρκεια του Φεστιβάλ Πηνειού: μουσική, χορός, εικαστικά.