Όλυμπος και Κίσσαβος

Εξερεύνηση στα μυθικά βουνά Όλυμπος και Κίσαβος

O βασιλιάς και ο αγέρωχος σύντροφός του αντίκρυ, με τον Πηνειό να βρέχει τα πόδια τους, υπόσχονται στον επισκέπτη μοναδικές εμπειρίες. Πλούσια μυθολογική ιστορία, αξεπέραστη φυσική ομορφιά, πολυποίκιλες δραστηριότητες, περιπέτεια. Ποιος δε θέλει να τα ανακαλύψει;

Όλυμπος

Νωρίς το πρωί στον Όλυμπο. Ξεκινώντας από την Αγία Τριάδα, προχωράμε προς Κρεβάτια για να καταλήξουμε στο Μπαρμπαλά. Βυθιζόμαστε στη μαγεία της ορεινής πεζοπορίας. Βουτάμε στις κρυστάλλινες καταβόθρες των φαραγγιών, ενώ η οργιώδης βλάστηση ολόγυρα θαρρείς πως κρύβει ξωτικά. Η υπέροχη θέα της Κοιλάδας των Τεμπών οπλίζει με δύναμη το σώμα, που αναρριχάται στο ανάγλυφο του βράχου. Καστανιές, έλατα, βελανιδιές… η γενναιόδωρη προσφορά της φύσης στη ματιά μας, καθώς διασχίζουμε με το ποδήλατο τα δάση από την Καρυά ως την Αιγάνη.

Κίσσαβος

Αναζητώντας τους πεζοπορικούς θησαυρούς του Κίσσαβου (Όσσας), συναντιόμαστε στη Σπηλιά, για να ανέβουμε προς τη Συναχόβρυση σε μία απαιτητική διαδρομή. Όμως το μοναδικό θέαμα ισοσταθμίζει την κόπωση. Επιλέγουμε το φαράγγι της Καλυψώς: καταρράκτες με μουσική υπόκρουση τα αηδόνια και αδρεναλίνη γίνονται ένα. Από τα ειδικά εξοπλισμένα πεδία στα Τζαμιά και το Σέλωμα ξεκινάμε την αναρρίχηση. Με αφετηρία αλλά και τελικό προορισμό το Αριόπρινο, περνώντας από τη Σπηλιά και το Μπουγάζι. το ποδήλατο μας οδηγεί σε μία ανεπανάληπτη αισθητικά εμπειρία.

Πηνειός

Εκεί που ο Πηνειός διασχίζει την Κοιλάδα των Τεμπών. Με απαραίτητο αξεσουάρ την sport camera στο κράνος, αποτυπώνουμε τις ξεχωριστές εμπειρίες και την απαράμιλλη φυσική ομορφιά που μας προσφέρουν τα νερά του Πηνειού: rafting, κανό, καγιάκ, στην αγκαλιά της κοιλάδας των Τεμπών.

Αρχοντικά Αμπελάκια

“Μία ζωγραφιά!”, είναι η πρώτη σκέψη μόλις αντικρίζουμε τα Αμπελάκια, το ιστορικό χωριό που σκαρφαλώνει στους πρόποδες του Κισσάβου. Περπατώντας στα λιθόστρωτα σοκάκια, φωτογραφίζουμε ασταμάτητα την αίγλη του παρελθόντος, όπως αποτυπώνεται στα πετρόχτιστα αρχοντικά. Το τριώροφο Αρχοντικό Σβαρτς αποτελεί την επιτομή της ελληνικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Θαυμάζουμε τον περίτεχνο ξύλινο ουρανό στο χειμωνιάτικο δωμάτιο, την καρδιά μας όμως κατακτά το δωμάτιο του αετού με το μεγαλοπρεπές τζάκι. Ενώ απομακρυνόμαστε δεν παραλείπουμε μία στάση στα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου της Ωριάς – η θέα στην κοιλάδα, απλά υπέροχη και το κάλεσμά της, ισχυρό: σύντομα βρισκόμαστε στην καρδιά της Κοιλάδας των Τεμπών που την αγκαλιάζουν ο Όλυμπος και ο Κίσσαβος. Κατηφορίζουμε τα σκαλάκια για να βρεθούμε στις πηγές που χύνονται στον Πηνειό, ενώ δεν παραλείπουμε το προσκύνημα στην κοντινή σπηλιά της Αγίας Κυριακής – υπομονή, εδώ χωράει μόνο ένας.