Μετέωρα

Στην αγκαλιά των Μετεώρων

Γεωλογικές ζυμώσεις εκατομμυρίων ετών και η επίδραση του ανέμου και του νερού, είχαν ως αποτέλεσμα ένα από τα σπουδαιότερα γεωλογικά μνημεία της ανθρωπότητας που κρύβει συγκλονιστικές φυσικές ομορφιές για όσους θέλουν να το εξερευνήσουν. Ένα δάσος από θεόρατα γυμνά βράχια στεφανωμένα με βυζαντινά μοναστήρια, κάτω από έναν ατελείωτο ουρανό. Τα συναισθήματα που κατακλύζουν τον επισκέπτη ανάμεικτα: Θαυμασμός, δέος, έκσταση, αλλά και ταπεινότητα. Ένα έναυσμα για πνευματικό στοχασμό, περισυλλογή και προσωπική εξιλέωση.

Στα 1340 με τον όσιο Αθανάσιο αρχίζει ο οργανωμένος κοινοβιακός μοναστικός βίος, αφού ίδρυσε την Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου. Στο κελάρι, την Τράπεζα, και στη βιβλιοθήκη θα θαυμάσετε πλούσιες συλλογές κειμηλίων. Στις αυλές της, με θέα τον Πηνειό και τον Κόζιακα, θα χαθείτε σε γαλήνιες σκέψεις.

Απέναντι και σε υψόμετρο 550μ. βρίσκεται η Ιερά Μονή Βαρλαάμ ή Αγίων Πάντων. Κειμήλια και χειρόγραφα στη παλαιά τράπεζα και μια απόκοσμη σιωπή στο προαύλιο της. Εδώ και το ιστορικό βαρέλι χωρητικότητας 12 τόνων που έφτιαξαν οι μοναχοί για να συγκεντρώνουν το νερό της βροχής.

Σε κορυφή βράχου βρίσκεται και η Ιερά Μονή Ρουσάνου. Θα ανέβετε σκαλιά, θα διασχίσετε γέφυρες και θα νιώσετε τη μυστηριακή γοητεία του τόπου.

Το πρώτο μοναστήρι που συναντά κανείς ανεβαίνοντας από το Καστράκι είναι του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά. Στο καθολικό του θα δείτε θαυμάσιες τοιχογραφίες της Κρητικής σχολής.

Στην εύκολα προσπελάσιμη Ιερά Μονή του Αγίου Στεφάνου, φυλάσσεται η κάρα του Αγίου Χαραλάμπου. Ιδιαίτερη εμπειρία θα έχετε εάν ακούσετε τη λειτουργία, αφού η μονή φημίζεται για την καλλιφωνία των αδελφών της.

Σε έναν από τους εντυπωσιακότερους βράχους των Μετεώρων βρίσκεται η Ι.Μονή της Αγ. Τριάδας. Η θέα στην κοιλάδα της Καλαμπάκας και τα τριγύρω βουνά και η κατανυκτική ατμόσφαιρα του μοναστηριού θα σας ανταμείψει.

Περιπέτεια και δράση «στα ύψη», σας περιμένουν στην επιβλητική φύση των Μετεώρων.

Ένα από τα κορυφαία αναρριχητικά πεδία στον κόσμο προκαλεί τους τολμηρούς να δοκιμάσουν οργανωμένα τις δυνάμεις τους. Η αίσθηση ότι βρίσκεστε μεταξύ ουρανού και γης ανεβάζει την αδρεναλίνη, ενώ η θέα που θα αντικρίσετε από την κορυφή του βράχου μοναδική

.

Τη μαγεία της άγριας ομορφιάς θα γευτείτε και με την πεζοπορία στους βράχους των Μετεώρων. Βάλτε στόχο ένα μοναστήρι και περπατήστε τα πανέμορφα μονοπάτια. Χάρη στην υποβλητική ατμόσφαιρα, την εκπληκτική θέα, και την εκστατική σιωπή, νιώθετε το μυαλό «να αδειάζει» από σκέψεις και μια εσωτερική αγαλλίαση να σας κυριεύει.

Τους κρυμμένους θησαυρούς των Μετεώρων θα ανακαλύψετε κάνοντας ποδηλασία βουνού με οδηγό, σε μια από τις τρεις διαφορετικού βαθμού δυσκολίας διαδρομές.

Rafting στη σκιά των Μετεώρων

Ο μυθικός Αχελώος, ο Ασπροπόταμος των Τρικαλινών, διασχίζει ατέλειωτες δασικές εκτάσεις που συνθέτουν συναρπαστικά φυσικά τοπία. Θα τα απολαύσετε με τη μοναδική rafting εμπειρία στις καταβάσεις από τα Τρία Ποτάμια μέχρι τη γέφυρα του Αλεξίου. Ευχάριστη εμπειρία και κατάλληλη για όλες τις ηλικίες και για αρχάριους είναι και το rafting στον παραπόταμο του Πηνειού, τον Ίωνα.

Σπήλαιο Θεόπετρας

Πότε ο homo sapiens αντικατέστησε τον άνθρωπο Νεάτερνταλ; Πώς έγινε η μετάβαση από τον κυνηγό- τροφοσυλλέκτη στη γεωργική επανάσταση; Σε ποιον ανήκουν οι πατημασιές 130.000 ετών; Απαντήσεις για την ελλαδική προϊστορία δίνει το εξαιρετικά ενδιαφέρον από αρχαιολογικής άποψης, σπήλαιο της Θεόπετρας στην Καλαμπάκα. Θα λατρέψετε τα Μετέωρα για τις δυνατότητες που δίνουν «να αναμετρηθείτε» μαζί τους!