Λίμνη Πλαστήρα

Roadtrip στα χωριά της λίμνης Πλαστήρα, στην αύρα της λίμνης.

Στη ραχοκοκαλιά της Ελλάδας ένας γαλάζιος κόσμος σας καλεί να ζήσετε μοναδικές στιγμές. Μια λίμνη αξιοθέατο με μια χούφτα παραλίμνια και αγραφιώτικα χωριά γύρω της, ιδανικά για μια ολοκληρωμένη roadtrip εμπειρία.

Ξεκινώντας από τα Δυτικά, το αρχοντικό Νεοχώρι διαθέτει ξενοδοχειακή υποδομή και απεριόριστη θέα στη λίμνη. Οι εναλλακτικές υπαίθριες δραστηριότητες, στις οποίες μπορείτε να επιδοθείτε, θα σας ενθουσιάσουν. Αποτελεί ιδανικό σημείο εκκίνησης για μια επίσκεψη στα ιστορικά μοναστήρια της Κορώνης και της Παναγιάς Πελεκετής, όπως και για το μικρό χιονοδρομικό κέντρο των Αγράφων.

Καλύβια Πεζούλας

Στο χωριό με τη λίμνη κυριολεκτικά στα «πόδια του», θα ευχαριστηθείτε τους περιπάτους σας, μια βαρκάδα ή το καφεδάκι σας, με το βλέμμα σας να χάνεται στα γαλαζοπράσινα νερά της. Το καλοκαίρι στην πλαζ της λίμνης θα βρείτε ξαπλώστρες, υδροποδήλατα, κανό κ.α. για στιγμές δροσιάς και παιχνιδιού. Από εδώ ξεκινάμε για τον ορεινό οικισμό Νεράιδα που απλωμένο μέσα στα έλατα «βλέπει» μέχρι την κορυφή του Ολύμπου.

Μπελοκομίτης

Σκαρφαλωμένο σε μια πλαγιά των Αγράφων αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των Αγράφων. Ακολουθήστε τα περιπατητικά του μονοπάτια και θα βρεθείτε στην καρδιά των Αγράφων.

Πηγαίνοντας προς τα Ανατολικά, ο Μεσενικόλας είναι ένα μικρό χωριό περιτριγυρισμένο από δάση δρυός και καστανιάς που φημίζεται για το κρασί του. Στο επισκέψιμο οινοποιείο θα μάθετε πολλά για τον θησαυρό αυτόν, του πιο μικρού ΠΟΠ ελληνικού αμπελώνα.

Στο Λαμπερό θα βρείτε την καταπράσινη πλαζ με το ξύλινο ταβερνάκι της, όπου θα απολαύσετε ώρες χαλάρωσης με την οροσειρά των Αγράφων να διαγράφεται στον ορίζοντα.

Στην Καστανιά, το χωριό που ξεδιπλώνεται γύρω από την εκκλησία της Θεοτόκου, επισκεφτείτε τη βιοτεχνία τσαρουχιών, από τις τελευταίες εναπομείνασες στην Ελλάδα. Όσο για τους πεζοπόρους, η μαγευτική φύση τριγύρω θα τους αποζημιώσει.

Τέλος στο Μοσχάτο, το χωριό με τη μεγάλη αμπελουργική παράδοση, χαρείτε την ομορφιά που απλώνεται γύρω σας κάνοντας στάση για φωτογραφίες στη μικρή μονότοξη γέφυρα.

Η ομορφιά της, τα κορφοβούνια των Αγράφων, οι δασωμένες πλαγιές, κατέστησαν τη λίμνη περιζήτητη για τους λάτρεις της φύσης και των υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Για να νιώσετε την απόλυτη εμπειρία μιας ταύτισης σχεδόν με τη φύση, δεν έχετε παρά να ζήσετε τη λίμνη «εκ των έσω» χρησιμοποιώντας κανόε καγιάκ ή υδροποδήλατο. Χαίρεστε την ηρεμία των γαλαζοπράσινων νερών της και ταυτόχρονα τριγύρω σας ξεδιπλώνεται το μεγαλείο του φυσικού τοπίου. Για ώρες χαλάρωσης και περισυλλογής το ψάρεμα με καλάμι στις όχθες της θα σας ικανοποιήσει πλήρως και θα σας ανταμείψει με νοστιμότατα ψάρια!

Οι δασικοί δρόμοι και τα μονοπάτια ανάμεσα από έλατα, βελανιδιές και καστανιές σας καλούν να τους περπατήσετε. Στο διάβα σας θα συναντήσετε αξιοθέατα της φύσης και του ανθρώπου. Σταθείτε για λίγο στον ανακαινισμένο νερόμυλο Ανθοχωρίου και έπειτα ακολουθήστε το πλατανοσκέπαστο μονοπάτι που οδηγεί σε καταρράκτη.

Μια γεύση από τα οικοσυστήματα της περιοχής θα πάρετε στο Βοτανικό κήπο, όπου εκτίθεται μια συλλογή από εκατοντάδες είδη της ελληνικής χλωρίδας, ενώ το Κέντρο Χλωρίδας και Πανίδας οργανώνει πεζοπορικές περιηγήσεις για την παρατήρηση της φύσης και των οικοσυστημάτων της.

Αν οι κορυφές σας προκαλούν για την κατάκτησή τους, πραγματοποιήστε ορειβατικές εξορμήσεις στις βουνοκορφές των Αγράφων, με βάση το καταφύγιο Αγράφων στη θέση Καραμανώλη και το καταφύγιο στη θέση Ελατάκος στο δάσος Μπελοκομίτη. Θα νιώσετε ότι βρίσκεστε στην κορυφή του κόσμου, όμως, και αν ανηφορίστε για το Παρατηρητήριο άγριων ζώων και πουλιών. Η θέα προς τη λίμνη, το θεσσαλικό κάμπο και την «Κοιμωμένη των Αγράφων» κόβει την ανάσα.